w OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dalam kitab Nashaihul Ibad diuraikan mengenai ukuran terkait berat ataukah ringannya beban seseorang dalam menjalani kehidupan sesuai hadist yang diriwayatkan Anas Ra.

Diriwayatkan dari Anas Ra, Suatu hari, Rasulullah Saw, pergi keluar rumah, sambil menggandeng tangan Abu Dzar, Beliau bersabda: Wahai Abu Dzar, tahukah engkau, dihadapan kita ini ada rintangan yang amat terjal dan tidak mudah didaki, kecuali oleh orang-orang yang bebannya ringan?

Lantas seorang lelaki bertanya:  “Wahai Rasulullah, aku termasuk orang yang bebannya ringan ataukah yang berat? Beliau balik bertanya, Apakah engkau mempunyai makanan untuk sehari-hari?. Lelaki itu menjawab: “Punya”.

Rasulullah Saw kembali bertanya : “Apakah engkau punya makanan untuk esok? Dia menjawab “Punya”. Beliau lantas bertanya lagi: ” Apakah engkau punya makanan untuk lusa? Dia menjawab, “Tidak” Beliau lalu bersabda: Jika engkau mempunyai makanan untuk jatah sampai 3 hari kemudian, engkau termasuk orang-orang yang yang bebannya berat, (HR Ath-Thabrani dan Al Baihaqi)

Wallahu a’lam

Advertisements